p0422 Main catalyst below threshold error - VW Forum :: Volkswagen Forum
VW Forum VW Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
Wheel & Tire Center

Go Back   VW Forum :: Volkswagen Forum > Volkswagen Models > MK3

MK3 Discussion area for the third generation Golf III and Jetta III produced from 1993 to 1999 including Cabrio models.

VwForum.com is the premier Volkswagen Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 07-08-2009, 06:18 AM
Junior Member
Points: 4, Level: 1 Points: 4, Level: 1 Points: 4, Level: 1
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 1
Default p0422 Main catalyst below threshold error

I have a 1998 VW Jetta GLX VR6 and am having trouble clearing the p0422 01 error.

The first thing i tried was i replaced the catalytic converter, front o2 sensor and rear o2 sensor. I then cleared the error and drove on the car for about 25 - 30 mile and the error returned. I just put a spark plug non-fouler spacer in hoping that it will help clear the error (maybe it related to a different cat? The new cat is nothing special so i figured it wouldnt be a problem). I also tried clearing the computer by unhooking the battery for a couple hours.

I have two questions really. The first one is whether i should drill out the hole on the non-fouler to 1/2''. I drilled it out but left the 1/4'' hole at the end because i wasnt sure. Should i have drilled it 1/2'' all the way through?

Second question, is there anything else i can do to diagnose the problem? what sort of other components could be throwing the p0422 error?

Any help on this would be helpful i have done all that i can think of to clear the error but to no avail.

Thank you.

EDIT: I put the non-fouler on the rear o2 sensor. There are two o2 sensors in this setup, one pre cat and one post cat.

Last edited by sumone4life; 07-08-2009 at 06:30 AM.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 07-17-2009, 12:53 PM
Member
Points: 1,560, Level: 22 Points: 1,560, Level: 22 Points: 1,560, Level: 22
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 92
Default

I had that code too and I changed both upstream and downstream o2 sensors. But I noticed that the signals were very erratic. I bought some MAF sensor cleaner and cleaned the MAF and everything seemed to work alot better. Might not help you out, but can't hurt to try.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 05-08-2010, 10:21 AM
Member
Points: 367, Level: 7 Points: 367, Level: 7 Points: 367, Level: 7
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: May 2010
Posts: 80
Default

your signals were probably erratic due to poor metering up front , not to mention a bad metereing job is made worse by extra non metered air.


KEEP UR MAFS MINTY!


as for the OP issue , i would say to see if you can get a tech2 hooked up , for cheap , and see your o2 crosscounts. if its rediculously high , i would say clean your maf , if it looks normal , you may have contaminated the o2 sensor.

can i get a pic of this spark plug setup? i think its what im looking for on mine..

-hov
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  VW Forum :: Volkswagen Forum > Volkswagen Models > MK3

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the VW Forum :: Volkswagen Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
catalyst ? jwardmls MK3 4 02-28-2009 04:04 AM
p0422 code pops up @ deq? 96jetta2.0jesse MK3 3 02-15-2007 03:48 PM
Catalyst System,Bank1 Efficiency Below Threshold joven MK4 3 04-30-2006 10:04 PM
check engine light code p0420 bank 1 low threshold my04sleeper New Beetle 3 03-30-2005 04:25 PM
Main Images on top of pages db VWF Community 14 05-15-2003 12:15 AM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -5. The time now is 04:06 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.2
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.
VWforum.com is a Volkswagen/VW Forum and enthusiast site and is not associated with VW/Volkswagen in any way.