Electrical problem - VW Forum :: Volkswagen Forum
VW Forum VW Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
Wheel & Tire Center

Go Back   VW Forum :: Volkswagen Forum > Volkswagen Models > MK4

MK4 Discussion area for the new fourth generation Golf IV, 337, R32, 20th and Jetta IV produced from 1998 to 2004.5 including Cabrio models.

VwForum.com is the premier Volkswagen Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 02-25-2013, 09:16 AM
Junior Member
Lifetime Supporting Member
Points: 4,296, Level: 41 Points: 4,296, Level: 41 Points: 4,296, Level: 41
Activity: 15% Activity: 15% Activity: 15%
 
Join Date: Jan 2011
Location: Chicopee MA
Posts: 294
Default Electrical problem

This happened to me about a month and half ago. I was driving and then my abs light and trac control light comes on together and then my abs light comes on. My cel had been on. Then I noticed I was loosing battery power my lights started to dim and by the time I got home I had no headlights at all and could not restart my car. This all happened last night again not sure why it would happen like that all I had to do is jump my battery and all was fine. Just wondering if anyone had any ideas.

I have replaced the battery since the last time it happened.
Battery connections are all clean and tight.
Last time car ran fine after I jumped it.

Any ideas?
__________________
--2002 VW Jetta 1.8T APR Chipped for 18 psi on 93 octane, APR 3" exhuast, 7" cone intake filter bolted directly to the MAF, ARP intake hose, Boost Guage, everything else completely stock. GONE
---2000 VW GTI VR6 stock motor Poly all around brake rotors.
PM FOR VWFORUM TSHIRTS
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 02-25-2013, 11:40 AM
Junior Member
Lifetime Supporting Member
Points: 4,296, Level: 41 Points: 4,296, Level: 41 Points: 4,296, Level: 41
Activity: 15% Activity: 15% Activity: 15%
 
Join Date: Jan 2011
Location: Chicopee MA
Posts: 294
Default

Just got a jump car ran excellent. This is pointing me to the alternator or voltage regulator on there way out? Anyone got any suggestions. I am assuming the warning lights on the dash where just a result of voltage dropping and the vehicule not being able to power the sensors or there thinking parts. Thus the reason the dash looked like a orange Christmas tree.
__________________
--2002 VW Jetta 1.8T APR Chipped for 18 psi on 93 octane, APR 3" exhuast, 7" cone intake filter bolted directly to the MAF, ARP intake hose, Boost Guage, everything else completely stock. GONE
---2000 VW GTI VR6 stock motor Poly all around brake rotors.
PM FOR VWFORUM TSHIRTS
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 02-25-2013, 06:26 PM
Junior Member
Lifetime Supporting Member
Points: 4,296, Level: 41 Points: 4,296, Level: 41 Points: 4,296, Level: 41
Activity: 15% Activity: 15% Activity: 15%
 
Join Date: Jan 2011
Location: Chicopee MA
Posts: 294
Default

I tested output of the alternator at the battery I could watch the voltage drop. Looks like alternator.
__________________
--2002 VW Jetta 1.8T APR Chipped for 18 psi on 93 octane, APR 3" exhuast, 7" cone intake filter bolted directly to the MAF, ARP intake hose, Boost Guage, everything else completely stock. GONE
---2000 VW GTI VR6 stock motor Poly all around brake rotors.
PM FOR VWFORUM TSHIRTS
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 02-26-2013, 10:30 AM
05GTI1.8T's Avatar
Premium Member
Lifetime Supporting Member
Points: 10,660, Level: 68 Points: 10,660, Level: 68 Points: 10,660, Level: 68
Activity: 7% Activity: 7% Activity: 7%
 
Join Date: Aug 2009
Location: arlington heights, il
Posts: 1,454
Send a message via AIM to 05GTI1.8T
Default

these cars do some pretty weird things when the battery gets low so your best bet is to charge the battery and then start the car take voltage readings they shoud be around 14.3 to 14.7. if its at this then take the battery cable off while its running if the car dies right away your alternator is shot and needs to be replaced.
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]

PM Me about VWF stickers

~Brian
05GTI1.8T - Under Construction
ASE Certified Technican
Quote:
Originally Posted by fukn_dubn_gti View Post
vw's run on hopes and dreams bro.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 02-26-2013, 10:32 AM
Pssst...passed you's Avatar
Knows nothing about VWs
Lifetime Supporting Member
Points: 30,678, Level: 100 Points: 30,678, Level: 100 Points: 30,678, Level: 100
Activity: 99% Activity: 99% Activity: 99%
 
Join Date: Nov 2006
Location: Illinois
Posts: 6,682
Default

Sounds like the Alt, good diagnosis.
__________________
OPEN ROAD TUNING
P: 610.572.2898 // E: info@openroadtuning.com // Facebook // G+


BSATUNING
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6 (permalink)  
Old 02-26-2013, 07:58 PM
Junior Member
Points: 1,031, Level: 17 Points: 1,031, Level: 17 Points: 1,031, Level: 17
Activity: 19% Activity: 19% Activity: 19%
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 169
Default

You might check the aux. fuse panel on top of the battery, look for any signs of burning or over heating terminals.

Ainokea
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7 (permalink)  
Old 02-27-2013, 10:00 PM
Junior Member
Lifetime Supporting Member
Points: 4,296, Level: 41 Points: 4,296, Level: 41 Points: 4,296, Level: 41
Activity: 15% Activity: 15% Activity: 15%
 
Join Date: Jan 2011
Location: Chicopee MA
Posts: 294
Default

Well new alternator is on. New problem plastic tee fitting for coolant that sits next to the batter that has a extra 4th line that is small coming off broke and managed to ghetto rig that but as I was putting the belt back on the bot for the tensioner was to short so with some heman strength I broke the pulley bolt on the tensioner got a new one coming tomorrow
__________________
--2002 VW Jetta 1.8T APR Chipped for 18 psi on 93 octane, APR 3" exhuast, 7" cone intake filter bolted directly to the MAF, ARP intake hose, Boost Guage, everything else completely stock. GONE
---2000 VW GTI VR6 stock motor Poly all around brake rotors.
PM FOR VWFORUM TSHIRTS
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  VW Forum :: Volkswagen Forum > Volkswagen Models > MK4

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the VW Forum :: Volkswagen Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Electrical problem, Help! :( benconnect General Volkswagen Discussion 1 08-13-2011 09:07 PM
Electrical Problem?? SnoylCC5 MK3 6 09-12-2010 11:13 PM
electrical problem gosh70 General Volkswagen Discussion 3 01-24-2007 08:55 PM
Problem with my electrical Giovanni MK4 2 07-03-2006 03:32 PM
Electrical Problem??? Please look Slaven GTI MK4 0 03-12-2005 06:18 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -5. The time now is 05:15 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.2
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.
VWforum.com is a Volkswagen/VW Forum and enthusiast site and is not associated with VW/Volkswagen in any way.