no reverse? - VW Forum :: Volkswagen Forum
MK4 Discussion area for the new fourth generation Golf IV, 337, R32, 20th and Jetta IV produced from 1998 to 2004.5 including Cabrio models.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 9 (permalink) Old 10-14-2011, 05:44 PM Thread Starter
Moderator
Points: 35,348, Level: 100 Points: 35,348, Level: 100 Points: 35,348, Level: 100
Activity: 5% Activity: 5% Activity: 5%
 
fukn_dubn_gti's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Wernersville, PA
Posts: 9,716
Garage
Send a message via AIM to fukn_dubn_gti
no reverse?

this is odd as shit... i adjusted the shifter linkage about 100 damn times (well both of them)... i can cycle all gears like normal.. when i push down into reverse the relay lever on the trans goes down and clicks like it should according to diesel geeks youtube video.. but when i let off the clutch.. it pulls forward?

so i cycled all gears... literally all gears including reverse try to pull forward??

i replaced both shifter linkage ends too.. heres the video i used..

Mods:
More Than You
To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.
fukn_dubn_gti is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 9 (permalink) Old 10-14-2011, 06:36 PM
Posting Master
Points: 15,831, Level: 80 Points: 15,831, Level: 80 Points: 15,831, Level: 80
Activity: 25% Activity: 25% Activity: 25%
 
XxBORAxX's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: Boise Idaho
Posts: 1,619
shity that happened to my dub and took it to my mechanic and he fixed it for me

VW MKIV GTI
VW MKIV Jetta Low N' Slo
To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.
DD
VW MKIV Jetta GLI Vrawrr6 Because Racecar sold
To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.
XxBORAxX is offline  
post #3 of 9 (permalink) Old 10-14-2011, 06:45 PM
MK4 & MK5 Owner
Points: 39,983, Level: 100 Points: 39,983, Level: 100 Points: 39,983, Level: 100
Activity: 83% Activity: 83% Activity: 83%
 
_FUBAR_'s Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Pittsburghish
Posts: 8,352
Garage
let me go outside and look at my car. ill take pics of the shift linkage in reverse position and 1st position. maybe something might jump out.

MK4 & MK5 Owner.
_FUBAR_ is offline  
post #4 of 9 (permalink) Old 10-14-2011, 07:05 PM
MK4 & MK5 Owner
Points: 39,983, Level: 100 Points: 39,983, Level: 100 Points: 39,983, Level: 100
Activity: 83% Activity: 83% Activity: 83%
 
_FUBAR_'s Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Pittsburghish
Posts: 8,352
Garage
made a video instead. waiting for youtube to upload. it may or may not help.

MK4 & MK5 Owner.
_FUBAR_ is offline  
post #5 of 9 (permalink) Old 10-14-2011, 07:36 PM
MK4 & MK5 Owner
Points: 39,983, Level: 100 Points: 39,983, Level: 100 Points: 39,983, Level: 100
Activity: 83% Activity: 83% Activity: 83%
 
_FUBAR_'s Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Pittsburghish
Posts: 8,352
Garage
see if this helps. you should be able to see all the positions of the linkage. i start in neutral, then go thru 1st 2nd 3rd 4th 5th then neutral, and finally reverse

MK4 & MK5 Owner.

Last edited by _FUBAR_; 10-14-2011 at 07:47 PM.
_FUBAR_ is offline  
post #6 of 9 (permalink) Old 10-14-2011, 09:25 PM Thread Starter
Moderator
Points: 35,348, Level: 100 Points: 35,348, Level: 100 Points: 35,348, Level: 100
Activity: 5% Activity: 5% Activity: 5%
 
fukn_dubn_gti's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Wernersville, PA
Posts: 9,716
Garage
Send a message via AIM to fukn_dubn_gti
see thats whats fukn strange.. Mine works / looks just like that.. identically.. the problem is when you push down on the shifter in the car to go over to reverse.. the push cable.. the one you can see pushing the relay lever around.. doesnt seem to push far enough to fully engage reverse.. we tried adjusting and adjusting and im all but out of threads now on the adjustment (well not threads but the lips / edges on the cable the teeth grab from the spring / boden ends)...

but if your outside the car and grab that lever and put into reverse that way.. it puts it into reverse.. the car goes backward.. but if ur in the car while someone does that.. the shifter goes into third???????????????????

Mods:
More Than You
To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.
fukn_dubn_gti is offline  
post #7 of 9 (permalink) Old 10-14-2011, 10:26 PM
Knows nothing about VWs
Points: 33,552, Level: 100 Points: 33,552, Level: 100 Points: 33,552, Level: 100
Activity: 99% Activity: 99% Activity: 99%
 
Pssst...passed you's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Illinois
Posts: 6,866
Garage
Did it pop out of "home" position while making adjustments? It might have misaligned the assembly.


To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.
Pssst...passed you is offline  
post #8 of 9 (permalink) Old 10-15-2011, 06:13 PM Thread Starter
Moderator
Points: 35,348, Level: 100 Points: 35,348, Level: 100 Points: 35,348, Level: 100
Activity: 5% Activity: 5% Activity: 5%
 
fukn_dubn_gti's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Wernersville, PA
Posts: 9,716
Garage
Send a message via AIM to fukn_dubn_gti
no i checked that.. its staying in home.. i checked and rechecked and re rechecked a hundred times.

Mods:
More Than You
To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.
fukn_dubn_gti is offline  
post #9 of 9 (permalink) Old 10-15-2011, 06:34 PM Thread Starter
Moderator
Points: 35,348, Level: 100 Points: 35,348, Level: 100 Points: 35,348, Level: 100
Activity: 5% Activity: 5% Activity: 5%
 
fukn_dubn_gti's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Wernersville, PA
Posts: 9,716
Garage
Send a message via AIM to fukn_dubn_gti
i FOUND THE PROBLEM! well actually SCIROCKIN did.. but YEAH.. i think we are on to something.. thanks fubar for your video.. it seems like my top cable is pushing through the bracket.. and the bottom one mimics yours completely.. therefor.. its clicking over.. as it should to go in reverse.. but its not pushing down to engage it into reverse.. if that makes sense?


theres a little some sort of clip.. where the cable comes into the bracket.. my top cable just pushes through the shifter cable bracket on top of the trans.. anyone know what this thing is called or what it looks like.. anything?

i think this might be it:

http://www.ecstuning.com/Volkswagen-...fter/ES252690/

Mods:
More Than You
To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.

Last edited by fukn_dubn_gti; 10-15-2011 at 06:47 PM.
fukn_dubn_gti is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  VW Forum :: Volkswagen Forum > Volkswagen Models > MK4

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the VW Forum :: Volkswagen Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1st is reverse? 05GTI1.8T MK4 6 06-24-2011 12:07 PM
HELP! Cant go into reverse VR6 German Engineering MK3 5 12-18-2010 11:37 AM
reverse turning need help!!! vwmercer98 MK3 2 12-12-2009 01:29 AM
no reverse cabriosnap MK1 0 04-23-2009 10:28 AM
No Reverse...or 5th artichokey7 General Volkswagen Discussion 2 04-12-2009 12:06 AM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome